• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2021

  Wappies van het Derde Rijk

  Door: Bas Kromhout

  Tegenwoordig zouden ze ‘wappies’ worden genoemd: de kopstukken van het Hitler-regime die geloofden in aardstralen, magische runen en meteorieten die buitenaardse supermensen naar de aarde brachten. Historici negeren vaak de occulte en pseudowetenschappelijke obsessies van de nazi’s. Maar die speelden een aanzienlijke rol in hun ideeënwereld.

  Toen Amerikaanse paratroepers begin mei 1945 het Zuid-Beierse plaatsje Berchtesgaden bezetten, deden ze in een verlaten zoutmijn een bijzondere vondst: daar lag de bibliotheek uit Adolf Hitlers nabijgelegen Alpenresidentie, de Berghof. De meeste boeken vielen in het esoterische segment. Ze gingen over natuurgeneeswijzen, vegetarisme en alternatieve diëten, Germaanse mythologie en runen. In één boek waren opvallend veel zinnen onderstreept. Het was geschreven in 1923 en heette Magie: geschiedenis, theorie, praktijk.

  Volgens de auteur van dit boek, Ernst Schertel, moest de mensheid haar magische krachten herontdekken, die verloren waren gegaan door de westerse wetenschap. De moderne mens ‘beseft niet dat zijn empirische wereldbeeld, waar hij zo trots op is, uiteindelijk ook is gebaseerd op verbeelding’, schreef Schertel. ‘Geen enkele perceptie kan van zichzelf worden omschreven als waar of onwaar, als juist of vals, als werkelijk of illusoir.’ Wie macht wilde bezitten, moest tot de verbeelding van de mensen spreken: ‘De man met de grootste verbeeldingskracht is meester over de wereld en creëert mogelijkheden door zijn wil, in plaats van slaaf te zijn van een onbestemd, ontastbaar empirisme.’ Woorden die Hitler op het lijf waren geschreven. Als er in de moderne geschiedenis één politicus is geweest die alternatieve feiten gebruikte om de massa te betoveren, dan was hij het.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen