• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2019

  Waarom klonk het Horst Wessellied?

  Op de gala-avond van Juliana en Bernhard

  Door: Albert van der Schoot

  Het Horst Wessellied stond voor Nederlanders symbool voor het naziregime. Er was dan ook geen denken aan dat het zou worden gespeeld tijdens de gala-avond op 5 januari 1937, voorafgaand aan het huwelijk van Juliana en Bernhard. Toch ging de regering overstag. Terwijl het lied weerklonk, werd de koninklijke familie omringd door Duitse gasten die de Hitlergroet brachten. Wie zat achter deze pijnlijke vertoning?

   ‘De afgelopen nacht [is] door de Duitse weermacht zonder de minste waarschuwing een plotselinge aanval op ons gebied gedaan. Dit niettegenstaande de plechtige toezegging, dat de neutraliteit van ons land zou worden ontzien zolang wij haar zelf handhaven.’

  Uit de woorden van koningin Wilhelmina op 10 mei 1940 spreekt meer verbittering dan wanhoop. Want inderdaad, ons land had er alles aan gedaan om het ‘bevriende staatshoofd’, dat zeven jaar eerder bij onze oosterburen de macht gegrepen had, tegemoet te komen. En die plechtige toezegging was haar op 26 augustus 1939 gedaan door graaf Julius Zech von Burkersroda, de Duitse gezant in ons land. Die had haar bezworen dat Duitsland de onaantastbaarheid en de integriteit van het Nederlandse grondgebied zou eerbiedigen.

  De tekst loopt door onder de afbeelding.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen