• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2022

  Van slaaf tot Romeins burger

  Door: Afke van der Toolen

  Het Romeinse Rijk kende een scherp onderscheid tussen vrije burgers en slaven. De laatsten hadden geen burgerrechten. Maar er was nog een derde groep: de vrijgelatenen, die na een prachtig staaltje juridisch theater deze status konden bereiken.

  Op een dag, zo’n 53 of 54 jaar voor onze jaartelling, kreeg Cicero een felicitatiebrief van zijn broer Quintus. Het was niet ter ere van een verjaardag, en ook niet vanwege een benoeming tot senator of een juichend ontvangen redevoering. De gelukwens van zijn broer betrof de vrijlating van een slaaf. ‘Wat Tiro betreft ben ik opgetogen,’ schreef Quintus. ‘Geloof me, toen ik je brief las, maakte ik een sprongetje in de lucht van blijdschap, en ik dank en feliciteer je tegelijkertijd.’ Hij besloot: ‘Ik had al vele doorslaggevende redenen om van je te houden; dit is er eentje extra.’

  Cicero en Quintus kenden Tiro al van jongs af aan. Hij was geboren in het huis van hun vader, als nazaat van een tot slaaf gemaakte krijgsgevangene, en de jongens groeiden samen op. Eenmaal volwassen, werd Tiro secretaris van Cicero. Hij maakte niet alleen notities in een zelfontwikkelde vorm van steno, maar hielp de grote redenaar ook inhoudelijk met diens teksten. Quintus omschreef Tiro’s kwaliteiten zo: ‘Hij is doorkneed in literatuur, cultuur en de macht van het woord.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen