• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2022

  ‘Poetin heeft niets geleerd’

  Interview met Richard Overy

  Door: Bas Kromhout

  De Britse historicus Richard Overy typeert in zijn nieuwste boek Blood en Ruins de Tweede Wereldoorlog als een imperiale oorlog. Duitsland, Italië en Japan wilden net zulke grote wereldrijken vergaren als Groot-Brittannië en Frankrijk. Het gevolg: dood en destructie op ongekende schaal.

  Waarom noemt u de Tweede Wereldoorlog de ‘Grote Imperiale Oorlog’ en waarom begon die al in 1931?
  ‘Omdat begin jaren dertig drie landen – Japan, Italië en Duitsland – kozen voor een programma van territoriaal imperialisme, dat de internationale orde volledig zou destabiliseren. Deze drie landen probeerden de grote koloniale rijken – het Britse, het Franse en zelfs het Nederlandse – te evenaren. Zij dachten dat dit de manier was om een grote mogendheid te worden en te blijven. Japan zette in 1931 de eerste stap door de Chinese provincie Mantsjoerije te bezetten. Italië pacificeerde vervolgens Libië, bezette Ethiopië en nam Albanië in bezit. In Duitsland kwam Hitler aan de macht. Ook hij was ervan overtuigd dat Duitsland een groot imperium moest hebben, waarvan de grenzen verder moesten reiken dan de historische Duitse landen. Daarom viel hij in 1939 Polen aan. Volgens de klassieke opvatting was dit de start van de Tweede Wereldoorlog, maar toen was er al een decennium van imperialistisch geweld achter de rug.’

  Uw landgenoot en collega Antony Beevor laat in zijn handboek de Tweede Wereldoorlog beginnen bij de Slag van Khalkhin Gol tussen Japanse en Sovjettroepen in juli 1939.
  ‘Dat vind ik nogal een vreemd beginpunt. De oorlog tussen Japan en de Sovjet-Unie was namelijk een onderdeel van de Japanse expansie die begon in 1931. De Japanners wilden een Aziatische grootmacht zijn en waren bezorgd dat de Sovjets hun plannen zouden dwarsbomen. Nadat Japanse eenheden in 1938 en 1939 aan de grens tussen Mantsjoerije en Mongolië inderdaad slaags waren geraakt met het Rode Leger, verlegde Tokyo de focus naar het zuiden. Het leidde tot de beslissing om Zuidoost-Azië te veroveren. Maar daar was de Japanse bezetting van Mantsjoerije in 1931 aan voorafgegaan. En daarna was er gedurende de hele jaren dertig wel ergens in de wereld oorlog. Wat 1939 bijzonder maakte, is dat vanaf dat moment grootmachten tegenover elkaar kwamen te staan: Japan tegenover de Sovjet-Unie, Duitsland tegenover Groot-Brittannië en Frankrijk.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen