• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2022

  ‘Niet alles hoeft genocide te heten’

  Door: Mirjam Janssen

  Begin jaren dertig kwamen 5 à 7 miljoen Oekraïners om tijdens de zogeheten Holodomor, een enorme hongersnood. De voedselschaarste was opzettelijk veroorzaakt door Sovjetleider Jozef Stalin. Oekraïne ijvert al jaren voor de erkenning van de Holodomor als genocide. Maar veel landen, waaronder Nederland, hebben dat tot nu toe niet gedaan, vertelt hoogleraar geschiedenis aan de UvA en het NIOD Nanci Adler.

  Wat gebeurde er tijdens de Holodomor? ‘Toen Oekraïne een Sovjetrepubliek was heeft Stalin er miljoenen boeren laten verhongeren. Het graan werd van hen afgepakt en aan de steden gegeven. De acties waren speciaal tegen de boerenklasse gericht.’

  Nederland heeft de Holodomor niet als genocide erkend omdat internationale gerechtshoven dat vooralsnog ook niet doen. Wat vindt u daarvan? ‘Nederland is niet het enige land. De neiging bestaat om zware massamoorden meteen tot genocide te bestempelen. De misdaden waren inderdaad gigantisch, maar niet alles heeft dit etiket nodig om de ernst ervan te benadrukken. Je kunt de hongersnood ook zien als een onderdeel van het stalinisme, dat bestond uit massale repressie en politieke moorden. Tijdens het bewind van Stalin zijn in de hele Sovjet-Unie miljoenen doden gevallen.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen