• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 1/2021

  Liever ratten dan communisten

  Argentinië verwelkomt de nazi's

  Door: Koen Vossen

  Na de Tweede Wereldoorlog ontvluchtten duizenden nazi’s en collaborateurs Europa. Velen van hen vertrokken naar Zuid-Amerika via ‘rattenlijnen’ die waren opgezet door katholieke geestelijken en Amerikanen. Zij steunden de ‘bruine’ emigratie omdat ze hoopten zo de anticommunistische krachten te versterken.

  De ondergang van het Derde Rijk bracht miljoenen Europeanen in acute problemen. Niet alleen in Duitsland en Oostenrijk, maar ook in veel andere landen hadden velen zich met ziel en zaligheid ingezet voor een ideologie die nu als misdadig te boek stond. Ze moesten boeten voor hun daden met een gevangenisstraf; sommigen werden zelfs ter dood veroordeeld.

  Honderdduizenden politiek besmette Europeanen kozen er daarom voor hun land te ontvluchten om zo hun straf te ontlopen. Het was een bont gezelschap van fanatieke Duitse en Oostenrijkse SS’ers, Gestapo-officieren, Italiaanse fascisten, Kroatische Ustasha’s, Hongaarse Pijlkruisers, Vichy-Fransen, Vlaamse nationalisten, uit Oost-Europa verdreven Duitsers en weggezuiverde bureaucraten en diplomaten uit het Derde Rijk.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen