• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2012

  Koningin Victoria (1819-1901)

  Moeder des vaderlands

  Door: Bas de Vries

  Op 18-jarige leeftijd bestijgt de jonge Victoria de Engelse troon. Impulsief en onervaren zal ze de nodige fouten maken. Maar met steun van haar geliefde echtgenoot Albert groeit ze uit tot voorbeeld voor het moderne koningschap, en onder haar regime wordt Groot-Brittannië de meest invloedrijke natie op aarde.

  Zij is een van die zeldzame historische figuren met zoveel symboolwaarde dat ze haar naam heeft gegeven aan een compleet tijdperk. Het Groot-Brittannië van de negentiende eeuw was een wereldrijk, de meest invloedrijke natie ter wereld. De Britse modes, zeden en opvattingen uit de Victoriaanse tijd waren internationaal toonaangevend.

  Victoriaanse tijd

  Met name één karakteristiek wordt tot op de dag van vandaag het meest geassocieerd met de lange regeerperiode van koningin Victoria: de eis van absolute kuisheid. Die komt in onze eenentwintigste-eeuwse ogen vooral over als tot in het absurde doorgevoerde preutsheid.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen