• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2011

  Johannes Gutenberg en de boekdrukkunst

  De eerste echte boekdrukker

  Door: Rob Hartmans

  Eeuwenlang zochten uitvinders naar manieren om snel teksten te drukken. De geniale Johannes Gutenberg vond de oplossing. Hij combineerde als eerste al bestaande technieken tot een nieuw drukproces. Daarmee stond hij aan de basis van een enorme mediarevolutie.

  Rond het jaar 1500 werden tal van ideeën ontwikkeld en ontdekkingen gedaan die de wereld voor altijd zouden veranderen. Copernicus kwam tot de conclusie dat de aarde niet het middelpunt van het universum vormde, Columbus ontdekte de ‘Nieuwe Wereld’, Luther viel de hegemonie van de katholieke kerk aan, Erasmus en andere humanisten lieten zich inspireren door de klassieke Oudheid, en Machiavelli introduceerde een andere, niet-moralistische wijze van denken over politiek.

  Toch zouden historische fenomenen als de Reformatie, de Wetenschappelijke Revolutie en de Verlichting zich niet hebben voorgedaan, of niet de impact hebben gehad die ze nu hebben gehad, zonder het werk van één man: Johannes Gutenberg, die rond 1445 de drukpers uitvond. De Duitse Verlichtingsdenker Georg Christoph Lichtenberg had gelijk toen hij stelde dat ‘de wereld sterker was veranderd door het lood in de zetkasten dan door het lood in de kogels’.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen