• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2017

  Hoe Amerika in 1917 de Eerste Wereldoorlog in werd gezogen

  Wilsons beproeving

  Door: Frans Verhagen

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog probeerde president Wilson de Verenigde Staten uit alle macht buiten de strijd te houden. Maar de Duitse agressie – ook in Amerika zelf – maakte zijn neutraliteitspolitiek onhoudbaar. In 1917 gingen de VS meevechten.

  Voor de meeste Amerikanen kwam het als een grote verrassing dat in augustus 1914 een grote oorlog uitbrak in Europa. Ze lazen met afschuw over de Duitse inval in België, de Slag aan de Marne en de loopgravenoorlog aan het westelijk front. Maar niemand verwachtte dat Amerika erbij betrokken zou raken. Op 4 augustus 1914 gaf president Woodrow Wilson, zelf een anglofiel, een neutraliteitsverklaring uit, precies wat de meeste Amerikanen wilden. Toch voelden miljoenen immigranten zich verbonden met een van de oorlogspartijen.

  Dat gold zeker voor de ruim 9 miljoen Amerikanen met Duitse wortels, 10 procent van de bevolking. Ze waren uitstekend geïntegreerd, maar voelden zich sterk betrokken bij Duitsland. Duizenden reservisten meldden zich bij de consulaten om voor Duitsland te gaan vechten. Amerikanen van Duitse afkomst hielden patriottische bijeenkomsten en haalden geld op. Andere etnische groepen deden hetzelfde, maar omdat die minder omvangrijk waren viel dat minder op.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen