• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2004

  Het gevaar van wereldwijde infectieziekten

  De halfdoden wankelden door de straten

  Door: Geertje Dekkers

  Pokken en mazelen vernietigden de inheemse bevolking in Amerika. De builenpest doodde meer dan een kwart van de Europese bevolking. Het Westen heeft lange tijd geen last gehad van epidemieën. Toch zullen besmettelijke ziekten de wereld blijven plagen. Zelfs de pest treft elk jaar nog zo'n duizend mensen.

  De mensheid is de afgelopen jaren meer dan eens opgeschrikt door de dreiging van vogelgriep, en in 2003 was de hele wereld in de ban van het Sars-virus. Virologen weten zeker dat de aarde op afzienbare termijn door een pandemie - een zeer grootschalige epidemie - zal worden getroffen. Dat het dan om een grieppandemie zal gaan, ligt erg voor de hand. Maar niemand kan voorspellen welke mutatie van het griepvirus de oorzaak zal zijn. Een vaccin kan daarom niet van tevoren worden gemaakt. De meest waarschijnlijke bron van een toekomstige pandemie lijkt Azië. De Wereldgezondheidsorganisatie houdt het continent angstvallig in de gaten, omdat in sommige streken mensen en dieren - met name vogels - zo dicht op elkaar leven dat de ziekteverwekkers makkelijk kunnen overspringen.

  Epidemieën hebben in het Westen lang ver weg geleken. Pest, lepra en cholera waren ziektes uit een ver verleden of van andere werelddelen. En de grieppandemie die in 1918 tientallen miljoenen slachtoffers maakte, leek zo goed als vergeten. Tot in de jaren tachtig aids de kop opstak. 'Sindsdien is iedereen zich weer bewust van het gevaar van epidemieën,' zegt Annet Mooij, historica en auteur van het boek Van pest tot aids. Vijf eeuwen besmettelijke ziekten in Amsterdam en het recent verschenen Geen paniek! Aids in Nederland 1982-2004. We wonen dicht op elkaar en reizen in een ongekend tempo de wereld over. Mooij: 'Ziekten - nieuwe en bestaande - kunnen zich daarom sneller dan ooit verspreiden.'

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen