- Gepubliceerd op:
- Laatste update 02 apr 2023


De geboorte van Batavia
In 1619 stichtte gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen Batavia. Daarmee had Nederland een eigen enclave op Java. Maar dankzij het hardnekkige verzet van prins Jayawikarta was die er bijna niet gekomen.


Hoe de Republiek Nieuw-Amsterdam verspeelde
Maar liefst twee keer hadden de Nederlanders Manhattan, het hart van het huidige New York, in handen. En twee keer vonden ze het niet nodig voor het behoud ervan te vechten. Waarom gaf de Republiek deze kolonie zo makkelijk op?


Hoe Taiwan Chinees werd
Vanaf 1624 maakte de Verenigde Oost-Indische Compagnie de dienst uit op Formosa, het huidige Taiwan. Het werd een lucratieve handelspost. Maar in 1662 werd het eiland veroverd door de Chinese veldheer Koxinga. De Nederlanders hadden het verlies van een deze winstgevende kolonie vooral aan zichzelf te wijten.


Robert Jacob Gordon: dansen met kaffers
Nederlandse kolonisten in Zuid-Afrika voerden in de achttiende eeuw bloedig oorlog tegen de zwarte bevolkingsgroepen. VOC-commandant Robert Jacob Gordon bezag het met gemengde gevoelens. Als antropoloog en avonturier koesterde hij sympathie voor de inheemse volken.


Afrikanen in Nederlandse dienst
Tussen 1831 en 1872 rekruteerde Nederland ruim 3000 Afrikanen in West-Afrika. Ze werden verscheept naar Nederlands-Indië, waar ze deelnamen aan tal van veldtochten.