• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2006

  De professionalisering van het leger tijdens de Tachtigjarige Oorlog

  ‘De discipline was zo strikt als in een klooster’

  Door: Femke Deen

  Tijdens de Tachtigjarige Oorlog ontwikkelden de strijdkrachten van de Republiek zich van een ongeordende bende rebellen tot een professionele krijgsmacht. Maurits drilde zijn manschappen tot een gedisciplineerd staand leger, maar ook zijn vader, Willem van Oranje, had al verschillende hervormingen doorgevoerd.

  In 1588 was de situatie in het leger van de piepjonge Republiek der Zeven Verenigde Provinciën buitengewoon hachelijk. De Republiek was platzak, soldaten moesten maanden wachten op hun soldij. Ze leden honger en begonnen te muiten.

  In februari 1588 schreven leden van het garnizoen van Woudrichem een brief aan Philips, graaf van Nassau, over de zorgwekkende toestand onder de soldaten. Zij waren ondergedompeld in 'grove armoede', klaagden de krijgslieden. 'Wij worden van vrome soldaten tot bedelaars.' Het was zelfs zo erg dat de soldaten 'dikwijls twee, drie of meer dagen geen brood hebben gesmaakt, terwijl zij wel hun wachten en tochten hebben voldaan'.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen