• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  donderdag 7 oktober 2021

  Boos over elitejacht

  Door: Geertje Dekkers

  Jarenlang kon koning Willem-Alexander regels negeren en het gesubsidieerde kroondomein Het Loo in de herfst sluiten, vermoedelijk om te jagen. Dat leidde tot veel protest, en tot het besluit dat de koning zich vanaf volgend jaar moet houden aan de regels die alle subsidieontvangers krijgen opgelegd. Onrust over jachtvoorrechten van de elite is bepaald niet nieuw.

  ‘De jacht werd eeuwenlang vooral geassocieerd met de elite’, vertelt Leon Wessels, een van de samenstellers van de recent gepubliceerde bundel De jacht. Een cultuurgeschiedenis van jager, dier en landschap. 'Vanaf de Middeleeuwen heeft die elite steeds meer gebied afgebakend waar alleen een beperkte groep mocht jagen.’ Dat kon de jaloezie opwekken van uitgesloten jachtliefhebbers: ‘Soms gingen die opzichtig stropen, als daad van protest. Het ging dan vaak om mensen uit de bovenlaag, voorname burgers met name. Die hadden niet zozeer bezwaar tegen het feit dat de jacht werd voorbehouden aan een beperkte groep, maar vonden dat ze zelf tot de elite hoorden en mee mochten jagen.’

  Uitgesloten jachtliefhebbers waren jaloers

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen