• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2011

  Willem III: De grote bruggenbouwer

  Door: Luc Panhuysen

  Willem III groeide op in een misvormd en ziekelijk lichaam, dat zijn staatkundige overbodigheid nog eens leek te benadrukken. Toch redde hij zijn vaderland uit de kaken van de onverzadigbare Zonnekoning, wist hij de Engelse troon te bemachtigen en de wankele Europese verhoudingen te stabiliseren.

  Londen, 18 december 1688. De regen gutst neer. Voor het eerst sinds weken zit Willem III, prins van Oranje, niet te paard, maar in een koets. Aan het hoofd van zijn leger, onder tromgeroffel en trompetgeschal, betreedt hij de hoofdstad om die op te eisen. De hele route naar Whitehall is beveiligd; Willem hoeft zich alleen maar te laten toejuichen. Het welkom is onstuimig. Hij ziet hoe blikken hem zoeken, hoe nekken zich strekken; hij hoort zijn naam uit duizenden kelen, ziet op stokken geprikte sinaasappels boven de hoofden dansen.

  Willem voelt zich onbehaaglijk en laat zijn koetsier St. James’s Park inslaan. Terwijl de optocht luidruchtig zijn weg vervolgt, komen de wielen tot stilstand in een idylle. Willem leunt uit het venster, laat zijn blik gaan over de kaarsrechte paden, langs de heggen en cipressen, en luistert naar het ruisen van de regen. Tegelijk met de stoet komt hij aan op Whitehall.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen