• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2007

  Wie had schuld aan de Koude Oorlog?

  Het begin van de Koude Oorlog

  Door: Bas Kromhout

  In 1945 toostten Amerika en de Sovjet-Unie op de nieuwe vrede. Onmiddellijk daarna brak de Koude Oorlog uit. Was het de oorlog van Stalin, of lag de schuld bij Truman?

  Weinig historische vraagstukken zijn zo onderhevig aan trends als de vraag wie de Koude Oorlog is begonnen. Aanvankelijk legden westerse commentatoren de schuld bij de Sovjet-Unie en haar streven naar wereldrevolutie. Vanaf de jaren zestig beschuldigden neomarxistische historici juist de Amerikanen van ideologische heerszucht. Een derde stroming, ook wel 'postrevisionisme' genoemd, verdeelde de schuld over de twee supermachten.

  Na de val van de Muur won het traditionele goed-foutschema weer terrein. De ineenstorting van het Oostblok bewees het failliet van het communisme en het gelijk van het Westen. De Amerikaanse nestor van de Koude Oorlog-geschiedenis, John Lewis Gaddis, schreef in 1997 in We Now Know. Rethinking Cold War History dat het Oost-Westconflict onvermijdelijk was zolang Stalin de scepter zwaaide in het Kremlin.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen