• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2020

  Waterkunstenaar

  Hoe Leeghwater een nationale held werd

  Door: Fanta Voogd

  Jan Adriaanszoon Leeghwater was een duizendpoot. Hij droeg bij aan de inpoldering van de Beemster, ontwikkelde uurwerken en carillons, en metselde mee aan het Paleis op de Dam. Bovendien had hij een geweldig gevoel voor publiciteit. Mede daardoor verwierf hij een ereplaats in de vaderlandse geschiedenis.

   

  De faam van Jan Adriaanszoon Leeghwater begon met een spektakel. Tijdens de Amsterdamse kermis van 1606 gaf hij een demonstratie met wat hij zijn ‘waterconste’ noemde. Even buiten de stad dook hij voor het oog van wel ‘zeven of agt hondert menschen by malkander’ in het water van de Boerenwetering. Onder water at hij zestien peren, schreef hij iets op een briefje en speelde hij psalmen op een ‘schalmey’, een fluit. Pas na drie kwartier kwam hij weer boven, zo stelde iemand met een zandloper vast. Waarschijnlijk had Leeghwater zich verborgen in een omgekeerde waterdichte houten tobbe. Zijn stunt typeerde hem ten voeten uit. Als geen ander verstond hij de kunst de aandacht op zich te vestigen. Een vaardigheid waarvan hij zijn leven lang de vruchten zou plukken.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen