• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2010

  Ultraconservatieve held

  Biografie Luns vermijdt pijnpunten

  Door: Bastiaan Bommeljé

  Er is halsreikend uitgekeken naar deze levensbeschrijving van Joseph Antoine Marie Hubert Luns (1911-2002), de langst dienende minister van Buitenlandse Zaken van Nederland (1952-1971) en tevens de langst dienende secretaris-generaal van de NAVO (1971-1984). Het werk, zojuist verschenen onder de titel Luns. Een politieke biografie, stond al geruime op de verlanglijst van de auteur, emeritus (bijzonder) hoogleraar Albert E. Kersten.

  Deze Leidse diplomatiek historicus heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij een bewonderaar is van de KVP-politicus (van wie hij een portret in zijn werkkamer had hangen). En al evenmin verhulde hij dat het de bedoeling is van zijn mede door het ministerie van Buitenlandse Zaken gefinancierde boek om te komen ‘tot een herziening van het beeld van deze omstreden politicus’. Kersten was er al lang van overtuigd dat er ‘het nodige valt af te dingen op het beeld van Luns als een aartsconservatieve Atlanticus en niet-pro-Europese nationalist’.

  Evenzeer werd er uitgekeken naar deze biografie door degenen die een minder rooskleurig beeld hebben van Luns. Zij moesten immers verdragen dat de Leidse hoogleraar jarenlang als enige toegang had tot het archief van Luns en diens dagboeken. Onder hen leefde de hoop dat het archief meer licht zou werpen op de heikele kwesties die zich tijdens de loopbaan van Luns hebben voorgedaan.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen