Home Tweede schip ‘Erebus’-expeditie mooi bewaard

Tweede schip ‘Erebus’-expeditie mooi bewaard

  • Gepubliceerd op: 30 september 2019
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
Tweede schip ‘Erebus’-expeditie mooi bewaard

Canadese onderwaterarcheologen hebben in het poolwater bij Koning Willemeiland gedoken naar het Britse verkenningsschip HMS Terror. Het schip kreeg vorig jaar wereldwijde bekendheid dankzij het boek Erebus van ex-Monty Python-komiek, acteur en historicus Michael Palin.

De Terror en de Erebus voeren in 1845 samen uit, op zoek naar een noordwestelijke doorvaart van Europa naar Azië. In augustus van dat jaar werden de schepen voor het laatst gezien, ten westen van Groenland. Daarna werd het stil. In de loop van de volgende jaren vonden Britten lijken van bemanningsleden, maar de Terror en de Erebus bleven zoek. Tot 2014, toen de Erebus werd gevonden. Twee jaar later werd ook de Terror gelokaliseerd.


De Terror en de Erebus samen op expeditie. Schilderij door John Wilson Carmichael uit 1847.

Deze zomer filmden onderwaterarcheologen de buitenkant van het schip en lieten een op afstand bestuurbaar voertuigje met camera in het ruim zakken. Het is gebleken dat het stuurwiel nog rechtovereind staat, dat voorraadflessen en servies intact zijn – inclusief blauw-witte beschildering – en dat ook het bureau van expeditieleider John Franklin nog heel is. Mogelijk bevat dat bureau aantekeningen over de rampzalige reis, zo suggereert het verantwoordelijke regeringsagentschap Parks Canada. Maar het is zeer de vraag of die nog leesbaar zijn na meer dan anderhalve eeuw in zeewater te hebben geweekt. Beelden van het schip zijn te bekijken op YouTube.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 10 - 2019