• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2021

  Trollen tegen de nazi’s

  Door: Ivo van de Wijdeven

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestookte de Britse journalist Sefton Delmer nazi-Duitsland niet met bommen en granaten, maar met ranzige roddels. Zijn radiostations ontpopten zich tot trollenfabrieken en verspreidden zo veel mogelijk nepnieuws.

  In de zomer van 1940 zaten de Britten met de handen in het haar. Bij Duinkerke was het Britse expeditieleger ternauwernood ontkomen aan vernietiging door Duitse Panzer-divisies en Adolf Hitlers Wehrmacht had het westen van Europa stevig in handen. Een invasie van Groot-Brittannië hing in de lucht: de Duitse Luftwaffe probeerde de Britten met zware bombardementen op de knieën te krijgen. Premier Winston Churchill verklaarde dapper de strijd voort te zetten, maar de vraag was: hoe? De Britten hadden immers geen voet meer aan de grond op het Europese vasteland.

  De journalist Sefton Delmer had een innovatief idee: psychologische oorlogvoering via de media. Of, zoals Delmer het zelf noemde: zwarte propaganda. Met een hele batterij aan radiostations van diverse pluimage hoopte hij verdeeldheid te zaaien in de Volksgemeinschaft waarop Hitler prat ging en zo de oorlogsinspanningen van de nazi’s te saboteren. Het ‘zwarte’ was de illusie dat het om Duitse stations ging.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen