• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2022

  Slavenhandel maakte Afrikanen rijk

  Door: Mirjam Janssen

  Afrikaanse mensenhandelaren waren meedogenloos en hebzuchtig. Zonder wroeging vingen ze miljoenen slaven, die de Europeanen vervolgens naar de Amerika’s verscheepten. Daarmee droegen ze bij aan de rijkdom van Europa en brachten ze hun eigen continent schade toe.

   In 1324 wilde vorst Mansa Moessa uit het West-Afrikaanse Mali zijn macht tot buiten de landsgrenzen uitbreiden. Maar ten noorden van zijn koninkrijk zaten de Arabieren hem dwars. Daarom hoopte hij op een verbond met Egypte, op dat moment een Turks sultanaat. Hij ging te paard naar Caïro, van plan een verpletterende indruk te maken op iedereen die hij onderweg tegenkwam. In zijn kielzog bevonden zich naar verluidt 60.000 onderdanen, onder wie 12.000 slaven die met goud beklede waaiers wapperden, en talloze kamelen en paarden beladen met zakken goudstof. De kostbare lading werd gul uitgedeeld aan voorbijgangers.

  Eenmaal in Egypte bood Mansa Moessa de sultan 400 pond puur goud aan. De koning en zijn gevolg kregen in Caïro een eigen paleis toegewezen. Toch werd het bezoek een mislukking. De mannen kwamen er niet uit hoe ze elkaar moesten benaderen: geen van beiden wilde als eerste voor de ander buigen. Maar in één ding was Mansa Moessa wel geslaagd: zijn sprookjesachtige rijkdom en zijn vele slaven waren opgevallen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen