Home Schrijversmythen: verhalen over bohemiens, dandy’s en intellectuelen

Schrijversmythen: verhalen over bohemiens, dandy’s en intellectuelen

  • Gepubliceerd op: 29 mei 2024
  • Laatste update 28 jun 2024
  • Auteur:
    Rob Hartmans
  • 3 minuten leestijd
Louis Couperus in zijn werkkamer, 1923.

Sander Bax heeft een boek geschreven over de verschillende schrijverstypes. Dat levert een consistent verhaal op met één manco: hij besteedt wel erg veel aandacht aan de aandachtstrekkers, poseurs en gladjakkers. 

Schrijvers zijn net mensen. Ze zoeken erkenning, willen worden gehoord en ook hun schoorsteen moet roken. Bovendien zijn er veel van, dus moeten ze zich onderscheiden. Voor een literaire schrijver is het niet voldoende een boek te schrijven en dan af te wachten. Een auteur moet zich positioneren, dient ideeën over literatuur te hebben en een bepaald soort schrijverschap te ambiëren. En uiteraard dient de schrijver zich te verhouden tot de media. 

Meer recensies lezen? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

In Schrijversmythen onderzoekt Sander Bax hoe het beeld en de rol van Nederlandse schrijvers zich vanaf circa 1880 hebben ontwikkeld. In die periode ontstonden verschillende type schrijvers, zoals de bohemien, de dandy, de geëngageerde schrijver, de ‘grote schrijver’, de publieksintellectueel en de literaire beroemdheid. Het gaat Bax erom hoe schrijvers hun schrijverschap vormgaven, hoe ze reageerden op maatschappelijke ontwikkelingen en hoe ze omgingen met de commercie. 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Sinds de Tachtigers domineerde het idee van de ‘literaire autonomie’. Dat wil zeggen dat schrijvers werden geacht ‘belangeloos’, ‘onafhankelijk’ en ‘uitzonderlijk’ te zijn. Vrij gedetailleerd beschrijft Bax hoe de opeenvolgende generaties literatoren zich verhielden tot dit ideaalbeeld en hoe de invloed van de markt en de media toenam. Overtuigend schetst hij hoe het beeld van de ‘echte’ schrijver verschoof, het idee van ‘de Grote Drie’ ontstond, en waarom de media nog altijd op zoek zijn naar ‘opvolgers’ van Hermans, Mulisch en Reve. 

Bax heeft een consistent en leesbaar boek geschreven met één nadeel. Door de nadruk op de wijze waarop schrijvers bewust bezig waren met hun imago, zijn het soms de aandachtstrekkers, poseurs en gladde schrijvers die worden behandeld. Waarom schrijft Bax bijvoorbeeld wel over Joost de Vries en niet over diens veel interessantere Groene-collega Marja Pruis? En hoe serieus is een boek waarin wel aandacht wordt besteed aan Ronald Giphart, Saskia Noort en een aansteller als Boudewijn Büch, maar niet aan Piet Gerbrandy, wellicht de grootste levende dichter van Nederland?

Schrijversmythen
Louis Couperus in zijn werkkamer, 1923.

Schrijversmythen. Literatuur en schrijverschap tussen 1880 en 2020
Sander Bax
511 p. Prometheus, € 35,- 

Openingsafbeelding: Louis Couperus in zijn werkkamer, 1923.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 6 - 2024

Nieuwste berichten

Philip Dröge
Philip Dröge
Column

Geen messing monster voor Dom Henrique

In Nederland zijn we van de bordjes. Die geven uitleg en context; excuseren het verleden en masseren het heden. Geen standbeeld met de geur van nationalisme ontkomt aan het messing monster. Natuurlijk heeft Coen een plaque, net als Van Heutsz, zodat we nog eens krijgen ingepeperd hoe malicieus ze zijn geweest. Wie schetste dan ook...

Lees meer
‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’
‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’
Interview

‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’

Maart is de maand van de vrouwenbeweging, met om te beginnen 8 maart als Internationale Vrouwendag. Het is geen toeval dat juist deze maand is gekozen: in maart 1848 brak in Duitsland de revolutie uit. Universitair docent Anne Heyer (Universiteit Leiden) legt uit wat het verband is. ‘Voor het eerst bezochten vrouwen de senaat.’ Wat...

Lees meer
‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’
‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’
Interview

‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’

Dina Sanson (1868-1929) was de eerste politievrouw van Nederland. Historicus Tsila Rädecker kwam haar op het spoor toen ze van familieleden van Sanson een boodschappentas kreeg met foto’s en documenten. In Voor vrouw en kind reconstrueert Rädecker het leven van de politievrouw. ‘Door Dina’s inzet verbeterde de hopeloze situatie van veel kinderen.’ Hoe kwam Dina...

Lees meer
Podcastmakers confronteren nabestaanden van bewaaksters Auschwitz
Podcastmakers confronteren nabestaanden van bewaaksters Auschwitz
Recensie

Podcastmakers confronteren nabestaanden van bewaaksters Auschwitz

Negen Nederlandse vrouwen werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaaksters in Auschwitz. Een nieuwe podcast schijnt licht op hun levens en keuzes. Helaas gaan de makers niet zo ethisch te werk. Ze benaderen nabestaanden die nog niets weten van dat deel van hun familiegeschiedenis en zich kapot schrikken. Veel historische podcasts gaan over de Tweede...

Lees meer