Home Hemelbestormers – Bert Bakker

Hemelbestormers – Bert Bakker

  • Gepubliceerd op: 19 september 2017
  • Laatste update 13 okt 2022
Hemelbestormers – Bert Bakker

Jongens waren het, maar geen aardige jongens. De literatoren die beroemd zouden worden als de Tachtigers waren nog piepjong, maar ze waren buitengewoon overtuigd van zichzelf. Willem Kloos, Lodewijk van Deyssel, Albert Verwey en Frederik van Eeden schilderden hun voorgangers af als verkalkte en kwezelachtige zeurkousen die moralistische rijmpjes hadden geproduceerd. Kunst was er niet om de burger te vermaken of te stichten, maar louter omwille van de kunst. En alleen zij wisten wat echte kunst was.

Over de stormachtige opkomst van de Tachtigers is al veel geschreven, maar nog nooit zo onderhoudend als door Bart Slijper, die eerder boeken over Kloos en Jacques Bloem publiceerde.

Hemelbestormers. De revolutie van de Tachtigers
Bart Slijper
317 p. Bert Bakker, € 19,9

 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €3,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 10 - 2017