• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2007

  Piet Hein en de verovering van de Zilvervloot

  Weinig meer dan een mazzeltje

  Door: Rob Hartmans

  Pieter Pieterszoon Hein (1577-1629) was een capabel kaperkapitein en vlootvoogd, en had een zeer avontuurlijk leven. Hij dankt zijn roem echter uitsluitend aan de Spaanse Zilvervloot, die hij in 1628 zonder slag of stoot veroverde.

  Opofferingsgezindheid

  In landen met een martiale traditie zijn het vaak glorieuze nederlagen of vergeefse heldendaden die het meest worden bejubeld. De Britten zijn nog altijd niet uitgepraat over de waanzinnige Charge of the Light Brigade, waarbij tijdens de Krimoorlog honderden cavaleristen het Russische artillerievuur in reden. Het Franse Vreemdelingenlegioen beroemt zich erop nog nooit een slag te hebben gewonnen, maar in plaats daarvan altijd tot het laatst te hebben standgehouden op verloren posten. En onder de Duitse soldaten die in de Eerste Wereldoorlog vochten, bevonden zich veel gymnasiasten die door hun docenten eindeloos waren doorgezaagd over de Spartaanse koning Leonidas, die het bij Thermopylae met driehonderd hoplieten opnam tegen tienduizenden Perzen.

  In deze visie is het niet in de eerste plaats het resultaat dat telt, maar de eer en opofferingsgezindheid waarmee is gestreden. In Nederland, het land van kooplieden en kruideniers, wordt meestal hoofdschuddend gekeken naar dit soort onrendabel heldendom. Het profijt komt hier voor de eer, het mooiste succes is een overwinning die voor een prikkie wordt behaald. In Nederlandse ogen is er geen glorieuzer overwinning dan Piet Heins verovering van de Spaanse Zilvervloot.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen