• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2016

  Oswald Mosley: leider van de British Union of Fascists

  Een Britse fascist

  Door: Paul van der Steen

  De Britse politicus Oswald Mosley was briljant, gevat en charmant. Misschien had hij zelfs premier kunnen worden. Maar ergens nam hij een verkeerde afslag: in de jaren dertig richtte hij de British Union of Fascists op.

  Oswald Mosley wenste niet te worden vereenzelvigd met Adolf Hitler. In een vraaggesprek voor de televisie in november 1967 distantieerde de 70-jarige Britse fascistenleider zich van de nazi’s. Maar de ervaren interviewer David Frost liet zijn gast niet zo gemakkelijk wegkomen. Hij liet filmopnamen zien van zo’n dertig jaar eerder: onder een haag van gestrekte rechterarmen beende een jongere, in zwart uniform gestoken Mosley naar het spreekgestoelte en bezong daar met hitleriaanse gebaren en intonatie de grootheid van de Britse natie.

  ‘Of u doet hier Adolf Hitler na of Charlie Chaplin in The Great Dictator.’ Frost wilde maar zeggen: als het oogt als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, moet het wel een eend zijn. Een misverstand, hield Mosley vol. En de groet met de rechterarm stamde uit de Romeinse tijd. ‘Niemand zal hier denken: daar is Old Ozzy die iemand van tweeduizend jaar geleden imiteert,’ meesmuilde Frost.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen