• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2022

  Oogverblindend en gruwelijk

  Anatomie in het Derde Rijk

  Door: Richard Ridderinkhof

  De beroemdste anatomische atlas ter wereld bevat 800 tekeningen van uitzonderlijke kwaliteit. Dat is te danken aan de grote hoeveelheid verse preparaten die de Weense professor Pernkopf kon gebruiken, dankzij de nazi’s. Zij stelden de lijken van honderden slachtoffers ter beschikking van de wetenschap.

  Toen de Oostenrijkse anatoom Eduard Pernkopf in de jaren dertig onderwijs gaf aan de Weense universiteit, merkte hij hoezeer er behoefte was aan een anatomische atlas waarin je precies kon zien wat de ontleder van menselijke lichamen onder ogen kreeg. Aangezien zoiets nog niet voorhanden was, begon hij zelf maar aan zo’n atlas. Het werd een project van epische omvang. Deel 1 van Topographische Anatomie des Menschen verscheen in 1937, deel 2 in 1941. Er stonden nog meer delen in de planning.

  Bladzij voor bladzij onthult de ‘Pernkopf-atlas’ de biologische processen onder onze huid. Het complete werk bevat 800 illustraties. Het zijn stuk voor stuk hoogstandjes van anatomische tekenkunst, als vlinders die zo van de bladzijden af lijken te vliegen, vergezeld door minutieuze beschrijvingen. Het boek is een meesterwerk, het ultieme huwelijk tussen kunst en wetenschap. Pernkopf deed zijn uiterste best om de illustraties eruit te laten zien alsof het om levend weefsel ging. Hoe verser de preparaten, hoe levendiger en nauwkeuriger de tekeningen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen