• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2021

  Oeigoeren, een verloren volk in China

  Door: Christ Klep

  De Chinezen vinden alles aan de Oeigoeren verdacht, van hun hoofddoeken, sluiers en baarden tot koranlezingen en gezinnen met meer dan drie kinderen. Ze suggereren dat de Oeigoeren nauwe banden hebben met Al Qaida, en dus stevig moeten worden heropgevoed. Ondertussen willen de Oeigoeren maar één ding: een eigen staat met een eigen taal en cultuur. Waar komt dat nationalisme vandaan?

  ‘In onze onderwijscentra maken we burgers attent op de gevaren van extremisme, dat is alles.’ Met droge ogen weerspreken Chinese functionarissen de scherpe kritiek op de honderden detentiecentra annex heropvoedingskampen voor Oeigoeren in de provincie Xinjiang. De Chinese goelag onderwerpt ruwweg een miljoen Oeigoeren aan een draconisch puntenstelsel. Wie bijvoorbeeld goed Mandarijn spreekt - de belangrijkste Chinese taal - verdient kredietpunten. Voldoende punten en je mag naar huis – hopelijk. Met deze ijzeren greep op de Oeigoeren van Xinjiang wil de Chinese overheid de ‘drie kwaden’ uitroeien: separatisme, extremisme en terrorisme.

  De Chinese onderdrukking in Xinjiang roept vragen op: vormen de ruim 11 miljoen Oeigoeren inderdaad een existentieel gevaar? En hoe legitiem zijn hun nationalisme en hun roep om zelfbeschikking eigenlijk? Wie dit heikele onderwerp aansnijdt, loopt vanzelf tegen een diepgaande politisering van de Oeigoerse geschiedenis aan. Dat is op zich begrijpelijk. Nationale identiteit is immers zelden een ‘natuurlijk’ gegeven; die is eerder een mengelmoes van kunstmatig geconstrueerde en selectief gemobiliseerde etnisch-culturele elementen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen