Home Nieuw Onderzoek: Nederland pushte Spaanse democratie

Nieuw Onderzoek: Nederland pushte Spaanse democratie

  • Gepubliceerd op: 16 juni 2020
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
Nieuw Onderzoek: Nederland pushte Spaanse democratie

In de jaren zeventig oefende Nederland druk uit op Spanje om te democratiseren. Met name PvdA-minister van Buitenlandse Zaken Max van der Stoel drong aan op verkiezingen.

Als kleine staat wendde Nederland allerlei middelen aan om Spanje van een dictatuur in een democratie te veranderen. Dat gebeurde in de laatste jaren onder generaal Francisco Franco en na diens dood in 1975. Zo blokkeerde Van der Stoel toetreding van Spanje tot de Europese Gemeenschap en de NAVO, zolang de regering geen democratische verkiezingen uitschreef. Ook reageerde ‘gidsland’ Nederland fel op executies van vijf tegenstanders van Franco’s bewind, in 1975. Daarnaast deelde Nederland kleinere prikken uit, bijvoorbeeld door weinig beleefde felicitatie- en condoleancetelegrammen naar Spanje te sturen als er iets te betreuren of te vieren viel.

Die aanpak paste bij het progressieve bewind van het kabinet-Den Uyl, waarvan Van der Stoel deel uitmaakte. Het buitenlandbeleid werd in die periode in hoge mate bepaald door idealen en Nederland liet zich in gevoelige kwesties duidelijker horen dan tijdens voorgaande kabinetten.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Toen in 1975 Juan Carlos I op de troon kwam, hield Van der Stoel vast aan zijn democratiseringseisen, totdat er in juni 1977 daadwerkelijk verkiezingen plaatsvonden. Kort daarna werden de Spaanse premier en de minister van Buitenlandse Zaken vriendelijk ontvangen in Nederland. Ook werd Van der Stoel toen voorstander van Spaanse toetreding tot de EG.

 

BRON:

Stefanie Massink, ‘The Dutch will give you problems.’ Nederland en Spanje in transitie van dictatuur naar democratie, 1973-1977 (proefschrift Universiteit Utrecht).

 

De Spaanse premier Adolfo Suárez (midden) in gesprek met Joop den Uyl. Links: Max van der Stoel. 29 augustus 1977.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 7/8-2020