• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2022

  Nestor Machno: wreker van de boeren

  Door: Guido van Hengel

  Al tijdens zijn leven was Nestor Machno een legende, een Oekraïense Robin Hood. Met zijn anarchistenleger wist hij de bolsjewieken een tijdlang te weerstaan. En te midden van het oorlogsgewoel schiep hij een vrije zone met ruimte voor cultuur, scholen en ziekenhuizen.

  Nestor Machno bracht zijn vormende jaren in opsluiting door. Tussen 1909 en 1917 verbleef hij in de gevangenissen van Loehansk en Ekaterinoslav (het huidige Dnipro), en uiteindelijk in de beruchte, ziekmakende Boetyrki-gevangenis in Moskou. In de cellen van Boetyrki ontwikkelde hij een vurige haat voor gevangenissen en alle vormen van autoriteiten. Later in zijn leven zou hij, wanneer hij met zijn leger een stad of dorp veroverde, altijd als eerste de gevangenen bevrijden en de gevangenis platbranden.

  Nestor Machno zat in Boetyrki als twintiger, in de kracht van zijn leven. Hij was stevig gebouwd, maar klein van stuk. De ene schouder was hoger dan de andere, hij had een pokdalig, grijs gezicht en lang zwart haar. Zo op de eerste blik geen indrukwekkende verschijning, maar medegevangenen roemden zijn charisma. In de nu eens ijskoude en dan weer bloedhete cellen van Boetyrki ontmoette Machno anarchisten, terroristen, communisten en separatisten, en leerde bij over de revolutie, die aanstaande was.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen