• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2022

  Melodrama over moord op Gucci

  House of Gucci

  Door: Jos van der Burg

  Geld maakt niet gelukkig, maar leidt tot moord in de Hollywood-film House of Gucci. ‘Geïnspireerd door een waargebeurd verhaal’ duikt de film in de even treurige als stompzinnige geschiedenis van de moord op Maurizio Gucci. En dat is geen onverdeeld succes.

  Maurizio Gucci, hoofd van het mode-imperium, werd in 1995 in opdracht van zijn ex-vrouw Patrizia Reggiani door twee huurmoordenaars voor het Gucci-kantoor in Milaan in koelen bloede vermoord. Haar motief was wraak, omdat hij haar verlaten had en een nieuw huwelijk wilde beginnen. Maar ook speelde mee dat Maurizio in 1993 het familiebedrijf had verkocht aan een investeringsmaatschappij in Bahrein, waardoor Patrizia geen recht meer had op het kapitaal van Gucci. Niet dat ze armlastig was, want jaarlijks kreeg ze een toelage van anderhalf miljoen dollar, maar met Maurizio was ze een geldverslindend jetsetleven gewend.

  Een film over Gucci zou een shakespeareaans drama kunnen opleveren over de strijd om de macht in het familiebedrijf. Zo’n film zou gaan over machtsbelustheid, existentiële leegte en dolkstoten in de rug binnen de arrogante familie. Die film zou in goede handen zijn bij de Italiaanse regisseur Paolo Sorrentino, die met La grande bellezza het rijke, maar lege bestaan van de Romeinse elite blootlegde.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen