• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2020

  Lusten zonder lasten

  Jan en Mietje Rutgers strijden voor anticonceptie

  Door: Mirjam Janssen

  Arme gezinnen kregen vaak meer kinderen dan ze konden onderhouden. Daarom begon huisarts Jan Rutgers in 1892 een gratis anticonceptiespreekuur in Rotterdam. Samen met zijn vrouw Mietje Hoitsema was hij lang de drijvende kracht achter de Nieuw-Malthusiaansche Bond. ‘Smaak het huwelijksgenot, maar beperk uw gezin,’ luidde het devies.

  In huize Rutgers waren nooit koekjes bij de thee. Jan Rutgers en Mietje Hoitsema hadden geen belangstelling voor luxe en gezelligheid. Ze voedden hun kinderen gedisciplineerd en verstandelijk op. Als ze op zaterdagavond bij elkaar zaten, werden er geen spelletjes gespeeld of vermakelijke boeken gelezen, maar moest iedereen een voordracht houden. Aan het eind van de avond sloot Jan af met een beschouwing.

  Als typische wereldverbeteraars hielden Jan en Mietje eigenlijk meer van de mensheid dan van mensen. Beiden hadden al jong besloten zich voor de samenleving in te zetten. Jan was na zijn studie theologie in Groningen in 1874 op 24-jarige leeftijd dominee geworden in het Groningse dorp Hornhuizen. Vrijwel gelijktijdig was hij getrouwd met Kee Abresch. Hij had getwijfeld tussen haar en haar zuster, en ten slotte voor Kee gekozen omdat ze zo volgzaam was. Dat leek hem wel passend voor een domineesvrouw. Achteraf had hij spijt dat hij haar vrolijke, drukke zus niet ten huwelijk had gevraagd, maar als jonge man was hij bang dat die hem zou overvleugelen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen