• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 12/2019

  Julianus de Afvallige

  Filosofenkoning of christenverdelger?

  Door: Key Tengeler

  Vanaf het begin van de vierde eeuw aanbaden alle Romeinse keizers de christelijke God. Op één na: Julianus. Wat voor man was deze afvallige? Bescheiden en zachtaardig, zoals hij zelf meende? Of juist onnoemelijk wreed, zoals zijn christelijke tegenstanders verkondigden?

   

  Begin juni 362 vertrok keizer Julianus met zijn leger uit Constantinopel richting Antiochië, op de grens van het huidige Turkije en Syrië. Van daaruit wilde hij een grote campagne beginnen tegen de Perzen, die een constante dreiging vormden vanuit het oosten. Voor hij goed en wel de stad uit was, kwam de blinde bisschop Maris hem tegemoet. Een klein jongetje leidde hem voor de keizer en zonder enige aarzeling barstte de bisschop uit in beschuldigingen. Julianus was een godloochenaar en, erger, een afvallige: christelijk opgevoed en daarna afgedwaald naar de heidense Grieks-Romeinse goden.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen