• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2022

  ‘Ik voelde een connectie met mijn voorouders’

  Historische sensatie met Suze Zijlstra

  Door: Alies Pegtel

  In elk nummer vraagt Alies Pegtel een historicus naar zijn of haar historische sensatie. Naar het moment waarop, zoals Johan Huizinga het formuleerde, heden en verleden lijken samen te vallen. Een gevoel dat vaak onverwacht wordt opgewekt door een document, voorwerp, geluid, geur, locatie of inzicht. Deze maand historicus Suze Zijlstra. ‘Ik besefte dat in die kerk de kinderen van mijn voorvaderen waren gedoopt of getrouwd.’

  Kent u de historische sensatie, zoals door Johan Huizinga omschreven?
  ‘Jazeker, ik heb een heel sterke sensatie ervaren in Makassar, de hoofdstad van Sulawesi. Ik ging daar kijken in een fort waarvan ik wist dat mijn voorvaderen, die voor de VOC werkten, er geweest moesten zijn. Op een plein midden in het fort staat een kerk. En ineens trof het me: het besef dat kinderen van die voorvaderen daar waren gedoopt of getrouwd. Het was warm en klam, en plots voelde ik een sterke connectie met mijn voorouders.’

  Hoe was dat?
  ‘Ik vond het een uitzonderlijk moment. Ik was nog in de researchfase van mijn boek De voormoeders, waarvoor ik op zoek was naar sporen van Aziatische vrouwen en hun Europees-Aziatische dochters. Ik had geen idee of er nog iets van hen te vinden zou zijn; ik was ook nog nooit eerder in Indonesië geweest.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen