• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2022

  Ierse parade voor Willem III

  Door: Teun Willemse

  Op 12 juli marcheren protestanten met oranje bolhoedjes en trommels door de straten van Noord-Ierland. De Oranjemarsen leiden jaarlijks tot spanningen tussen protestanten en katholieken. Door de Brexit en de verkiezingsoverwinning van de Ierse eenheidspartij Sinn Féin zijn die spanningen nog groter dan in voorgaande jaren. Wat vieren de Oranjemannen eigenlijk, en wat hebben ze met het Huis van Oranje?

  Met hun parades herdenken de protestanten de overwinning van koning Willem III op de katholieke Jacobus II bij de Slag aan de Boyne op 12 juli 1690. Volgens historicus Luc Panhuysen was die strijd meer dan alleen een gevecht om de Britse troon; het was bovenal een belangrijke veldslag in de Negenjarige Oorlog (1688-1697).

  ‘Ierland werd in een cruciaal stadium bij die oorlog betrokken,’ vertelt Panhuysen. ‘Koning Willem III voerde samen met andere Europese landen oorlog tegen de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV – een strijd tussen het protestantisme en het katholicisme. De protestanten waren getraumatiseerd door de religiestrijd tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) en vreesden dat de katholieken hen zouden proberen uit te roeien. Stadhouder Willem III deelde die vrees. Hij zag Engeland onder zijn schoonvader Jacobus II afglijden naar het katholicisme en was bang dat Lodewijk er een gigantische bondgenoot bij zou krijgen. Willem maakte daarom de oversteek naar Engeland, dat hij bijna zonder slag of stoot wist te veroveren.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen