• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2019

  Hoe het koepokkenvaccin talloze kinderlevens redde

  Door: Geertje Dekkers

  De ‛pokfurie’ zorgde eeuwenlang voor epidemieën die vooral kinderen troffen. Tot wereldverbeteraars de aanval op de ziekte openden. Dankzij nieuwe medische inzichten wisten ze deze kindermoordenaar uit te roeien. Een triomfverhaal in vijf stappen.

  De uitvinding

  Een beetje prut van een pokkenpatiënt kon wonderen doen. Dat wisten genezers in China, het Midden-Oosten en Turkije al eeuwenlang. Zij haalden het spul uit de blaasjes op de huid van een zieke en dienden dat toe aan gezonde kinderen, vaak via een krasje in de huid. Dan volgde een milde versie van de gevreesde pokken, met wat blaasjes en verhoging. En vervolgens was het kind immuun voor de dodelijke ziekte.

  Als het goed ging, tenminste. En regelmatig ging het mis. Dan sloeg het virus niet aan en was het patiëntje alsnog vatbaar voor de pokken. Of de ziekte barstte juist in alle hevigheid los en het kind bezweek aan de behandeling die hem had moeten beschermen.

  Ondanks het risico sprong de ‘variolatie’, zoals de behandeling werd genoemd, in de achttiende eeuw over naar West-Europa. Daar experimenteerden artsen en andere nieuwsgierigen met het principe. Niet alleen op mensen, maar ook op dieren. Een van hen was de Groningse boer Geert Reinders, die tijdens een angstaanjagende epidemie van runderpest in 1774 koeien ‛smetstof’ toediende van zieke soortgenoten, met een heel aardig beschermend resultaat.

  De tekst loopt door onder de afbeelding.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen