• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2022

  ‘Het was alsof Dick voor me stond’

  De historische sensatie van Annejet van der Zijl

  Door: Alies Pegtel

  In elk nummer vraagt Alies Pegtel een historicus naar zijn of haar historische sensatie. Naar het moment waarop, zoals Johan Huizinga het formuleerde, heden en verleden lijken samen te vallen. Een gevoel dat vaak onverwacht wordt opgewekt door een document, voorwerp, geluid, geur, locatie of inzicht. Deze maand Annejet van der Zijl, die ineens in een grafkelder stond tussen de zware, donkere eikenhouten kisten. ‘Ik zag: daar ligt Juliette, en daar Leon. Het voelde heel intiem.’

  Kent u de historische sensatie, zoals door Johan Huizinga omschreven?
  Uit de periode waarin ik werkte aan de biografie van Annie M.G. Schmidt, Anna, herinner ik me dat haar zoon Flip van Duyn destijds een ontmoeting voor me regelde met zijn halfbroer. De broers hadden weinig contact, maar ik wilde natuurlijk graag de zoon ontmoeten die Annies man Dick in een eerdere relatie had gekregen. Hij deed de deur open en ik zei onmiddellijk: “Wat lijk jij op je vader.” Zijn vader was allang overleden, ik kende Dick alleen van foto’s, maar nu was het toch net of hij voor me stond.’

  Bijzonder?
  ‘Zonder meer.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen