• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2022

  Het verkeerde lichaam

  Door: Alies Pegtel

  Ze was een vechtersbaas, kon zuipen als de beste en verdiende de kost als soldaat. De achttiende-eeuwse Maria van Antwerpen voelde zich een man en leefde als een man. Ze had een harmonieus huwelijk met een andere vrouw. Tot ze werd ontmaskerd.

  Hemelvaartsdag 20 mei 1751 was een gedenkwaardige dag in Breda. Niet elke dag ging het nieuws rond dat er in de vestingstad een soldaat was gelegerd die eigenlijk een vermomde vrouw was. De 32-jarige Maria van Antwerpen was een maand eerder in soldatenuniform met haar rondreizende regiment haar geboortestad binnengemarcheerd, waarop een oude bekende haar had herkend als voormalige dienstmeid.

  Tijdens het medische onderzoek dat volgde, was inderdaad vastgesteld dat grenadier ‘Johannes van Ant’, belast met de bewaking van stadspoorten en wallen, in werkelijkheid Maria van Antwerpen was. Desondanks was ‘Jan’ al ruim vijf jaar in militaire dienst, overigens tot volle tevredenheid. Maar wat zo mogelijk nog verbazingwekkender was: ‘Jan’ was ook al drie jaar officieel getrouwd met een vrouw die al die tijd haar ware sekse niet had opgemerkt.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen