• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2008

  Het Verdrag van Versailles

  ‘Het is gemakkelijker oorlog te voeren dan vrede te sluiten’

  Door: Ivo van de Wijdeven

  In 1919 sloten de voormalige vijanden uit de Eerste Wereldoorlog vrede in Versailles. Het vredesverdrag is bekritiseerd omdat het niet kon voorkomen dat twintig jaar later de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De onderhandelaars hadden grootse idealen, maar werden ingehaald door nieuwe nationalistische conflicten. Het uiteindelijke verdrag was het best haalbare om de Eerste Wereldoorlog te beëindigen.

  Op 13 december 1918 arriveerde de S.S. George Washington in de Franse havenstad Brest. Aan boord was de Amerikaanse president Woodrow Wilson. Hij werd door een mensenmassa als een held onthaald. Dit was, volgens de Fransen op straat, de man die na vier wrede oorlogsjaren vrede naar Europa kwam brengen.

  De aanwezigen in Versailles waren de winnaars van de Eerste Wereldoorlog

  President Wilson had in een toespraak zijn Fourteen Points gepresenteerd, een idealistisch ontwerp voor een rechtvaardige en duurzame vrede. Wilson pleitte voor open diplomatie, zelfbeschikkingsrecht voor alle volkeren en de oprichting van een Volkenbond.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen