• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  dinsdag 16 maart 2021

  Het stigma op armoede is nog steeds een actuele kwestie

  De Maatschappij van Weldadigheid moest de armoede uitroeien

  Door: Teun Willemse

  Een eind maken aan alle armoede in Nederland. Dat is het plan van generaal Johannes van den Bosch als hij in 1818 de Koloniën van Weldadigheid sticht. Arme mensen uit de stad worden ‘opgezonden’ naar de Koloniën en krijgen daar een stuk land. Door hard werk en heropvoeding moeten ze hun zelfstandigheid terugkrijgen. Dat blijkt niet gemakkelijk.

  Suzanna Jansen schreef de bestseller Het pauperparadijs over de Koloniën van Weldadigheid. Vijf generaties van haar voorouders zijn in Veenhuizen en andere plaatsen blootgesteld aan goedbedoelde projecten om de armoede aan te pakken. In mei neemt ze deelnemers aan een historische reis door negentiende-eeuws Nederland mee naar Veenhuizen. Daar geeft ze een lezing en een uitgebreide tour over het uitgestrekte terrein. ‘Goede bedoelingen en de werkelijkheid matchen niet altijd’, vertelt ze.

  Goedbedoelde beschavingspogingen

  ‘In 1818 was er veel armoede in Nederland’, aldus Jansen. ‘Het was een soort ontwikkelingsland. De economie had een enorme klap gekregen door de oorlogen van Napoleon. De kosten stegen, terwijl de inkomsten hetzelfde bleven.’ Een tijdschrift waarin oplossingen werden aangedragen schreef in 1817 over de schrijnende situatie van de arbeidsman: ‘Hij werkt dus bestendig tegen den stroom op, die, bij het geringste ongeval, hem meester wordt; en aldus vervallen arbeidzame en nuttige leden der maatschappij veelal tot armoede.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen