• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2019

  Het grootste Britse spionageschandaal: de Cambridge Spies

  Tussen Cambridge en het Kremlin

  Door: Koen Vossen

  Vijf voormalige college boys bespioneerden in dienst van de Sovjet-Unie jarenlang de Britse overheid. Toen ze uiteindelijk tegen de lamp liepen, was het publiek in alle staten, de regering in grote verlegenheid en de reputatie van de geheime dienst MI5 aan flarden. Wat bezielde de Cambridge Spies?

   

  Wie van spionageverhalen houdt, belandt vanzelf in Groot-Brittannië. Door auteurs als John le Carré, Frederick Forsyth en Ian Fleming is Her Majesty’s Secret Service met de afdelingen MI5 en MI6 minstens zo bekend als de CIA en de KGB. Het grootste spionageschandaal uit de Britse geschiedenis is ongetwijfeld dat rond de zogenoemde Cambridge Spies: een groep universitair opgeleide diplomaten en geheim agenten die tussen 1935 en 1955 heimelijk voor de Sovjet-Unie spioneerden. Er zijn inmiddels al heel wat boeken, toneelstukken, films en documentaires verschenen over de vijf spionnen. Niet vreemd, want de vraag blijft fascineren: wat dreef deze overwegend uit deftige milieus afkomstige Britten om te spioneren voor de Sovjet-Unie? Hoe hielden zij het vol om jarenlang een dubbelleven te leiden, en hun beste vrienden en soms zelfs partners voor de gek te houden?

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen