• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2006

  Het geweld van de wederdopers

  ‘Wee, wee over de wereld en de goddelozen’

  Door: Luc Panhuysen

  Wie het Laatste Oordeel dichtbij waant, is tot extreme dingen in staat. De sekte van de wederdopers kreeg nuchtere Nederlanders zover dat ze naakt door de straten van Amsterdam renden en het stadhuis bestormden. Een verhaal van martelaars, martelingen en de allesverwoestende kracht van het geloof.

  10 mei 1535, Amsterdam. In het licht van de schemering is op de Dam een veldslag gaande. Musketten knallen, kogels fluiten, rond het stadhuis vallen meer dan dertig doden. Even is het hart van de belangrijkste handelsstad van de Nederlanden in handen van de wederdopers, een sekte waarvan de aanhangers zichzelf 'de uitverkorenen' noemen. Een nacht lang houden ze het stadhuis bezet. Terwijl de Amsterdamse schutterij zich opmaakt voor de aanval, wachten de uitverkorenen op een teken uit de hemel. Want daarom was het allemaal begonnen. Weldra zullen ze weten of ze martelaars zullen worden of dat het Laatste Oordeel hun van een aardse dood zal redden.

  De wederdopers groeiden uit tot de zelfmoordterroristen van de vroegmoderne tijd

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen