• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2022

  Het advies van de piramides

  Door: Philip Dröge

  De eerste keer dat ik de grote piramide van Gizeh zag, zag ik ’m niet. Ik was negentien, stond op het dak van Hotel Kinow in Cairo; mijn reisgenoot wees op de einder en zei: ‘Wauw.’ Ik tuurde, maar ontwaarde in de heiige lucht slechts lelijke gebouwen. Dat kwam doordat ik te klein dacht, ik concentreerde me op de kim. Pas toen ik uitzoomde, werd duidelijk hoe belachelijk kolossaal deze presse-papiers van de goden zijn: het hele firmament was gevuld met een hysterische symmetrie. Inderdaad, wauw.

  Ik geef onmiddellijk toe dat een fascinatie voor de piramides een hoog clichégehalte heeft. Het is heel erg Discovery Channel met een sausje van Quest op een bedje van Kuifjes. Het interesseert me geen zier. Mijn eerste blik op de werken van Khufu zorgde ervoor dat Egypte zich nestelde in mijn persoonlijke top-vijf van bestemmingen. Na dat bezoek als piepjonge ontdekker ben ik een paar keer terug geweest, steeds weer diep onder de indruk. En ik denk dat er nog wel een bezoekje bij gaat komen. Mijn altijd smeulende Egyptische vuurtje is recent weer eens opgeschaald tot uitslaande brand.

  Wetenschappers van Cornell University in de VS gaan namelijk iets bijzonders doen. Al millennia dringen kosmische deeltjes de grote piramide van Gizeh binnen. Door het contact met het materiaal beginnen deze bezoekers uit de ruimte te vervallen. Naast de piramide hebben de mensen van Cornell een gevoelig NASA-instrument neergezet dat de degeneratie van die deeltjes meet als ze er weer uit floepen. Deze machine is zo verfijnd dat die kan zien of de protonen onderweg door een steen, holte of sarcofaag zijn gekomen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen