• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2022

  Heldenstrijd op Malta

  Operatie Pedestal - Max Hastings

  Door: Jeroen Vullings

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog zette premier Winston Churchill een grote vloot in om Malta te behouden. Strategisch was het eiland eigenlijk niet zo belangrijk. Maar de overwinning redde de moraal.

  Dat het erom spande in de zomer van 1942 voor de Britten, wisten we al. De nederlagen stapelden zich op, in Tobroek en in Singapore. Een uitweg was niet in zicht. Dankzij de gevierde, productieve Britse militair historicus sir Max Hastings (1945) realiseren we ons nu scherp welke cruciale rol het eiland Malta speelde in het verloop van de Tweede Wereldoorlog. In zijn nieuwe studie Operatie Pedestal. De vloot die zich in 1942 een weg naar Malta vocht heeft de Britste marine terecht een glansrol.

  Het strategisch gelegen Malta werd door de Luftwaffe zwaarder gebombardeerd dan Londen in oorlogstijd. Premier Winston Churchill was vastbesloten: Malta moest behouden blijven. De Koninklijke Marine stuurde daarop haar grootste vloot in de Tweede Wereldoorlog – 20.000 man rijk, vol eten en brandstof – naar de Middellandse Zee. Die zou vier dagen lang helse strijd leveren, voor ze op 13 en 14 augustus 1942 zwaar gehavend het door de Italiaanse en Duitse blokkade getroffen eiland wist te bereiken. Malta capituleerde daardoor niet; Hastings presenteert dit als strategische overwinning.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen