• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 5/2021

  Heibel om een Holocaustmonument

  Door: Laurens Bluekens

  Ruim vijftien jaar na de opening is het Holocaustmonument in Berlijn uitgegroeid tot een van de grootste trekpleisters van de stad. De totstandkoming was lang en moeizaam. Nog steeds maakt het de tongen los: is het nou een begraafplaats, een doolhof of een modern kunstwerk? Het monument laat niemand onverschillig. En dat is juist de kracht ervan.

  In 1988 pleitte de Duitse journalist Lea Rosh voor een groot monument in het centrum van Berlijn, gewijd aan de ongeveer 6 miljoen Europese Joden die door de nationaal-socialisten zijn vermoord. Waarom is er met Yad Vashem in Jeruzalem wél een dergelijk monument in het land van de slachtoffers, maar niet in het land van de daders, vroeg ze zich af. Samen met de Duitse historicus Eberhard Jäckel richtte ze een burgerinitiatief op om het monument te realiseren: Perspektive Berlin.

  Het was de bedoeling dat het monument aan de Niederkirchnerstrasse zou komen, de vroegere Prinz-Albrecht-strasse, waar onder meer het hoofdkwartier van de Gestapo had gezeten. Dat ging niet door, omdat Topographie des Terrors, een documentatiecentrum over de nazimisdaden, op deze plek voorrang kreeg. Toen de val van de Berlijnse Muur ruimte vrijmaakte, zetten Rosh en consorten hun zinnen op een voormalig stuk Todesstreifen: de door Oost-Duitsland zwaarbewaakte strook net achter de Muur. Vlak bij het terrein lagen ooit ook de ondergrondse bunker van Adolf Hitler, zijn kantoor (de Rijkskanselarij) en enkele andere nazi-ministeries.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen