• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2022

  Weg met het huwelijk!

  Door: Alies Pegtel

  Voor vrouwen was het huwelijk een vorm van slavernij, vond Harriet Taylor Mill. Als echtgenote konden ze niet leven zoals ze zelf wilden. Samen met haar zielsverwant John Stuart Mill schreef ze baanbrekend werk over vrouwenemancipatie.

  Harriet Taylor-Hardy was 23 jaar en zwanger van haar derde kind toen ze op een nazomernacht in 1830 John Stuart Mill ontmoette. Dit was tijdens een diner bij haar thuis in Londen, in aanwezigheid van haar echtgenoot John Taylor. Het verhaal wil dat de 24-jarige Mill als een blok voor haar viel. Hij vond haar meteen de ‘meest bewonderingswaardige persoon’ die hij ooit had gekend.

  Hun ontmoeting was georganiseerd door de politiek actieve predikant William Fox, van de Unitarian Radicals, een verlichte groep hervormingsgezinde gelovigen die sympathiseerde met vrouwenemancipatie. Voor het Unitarian-blad The Monthly Repository schreef Harriet poëzie en artikelen over de positie van vrouwen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen