• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2001

  Liefde en huwelijk in Nederland

  Bezoek haar vaak en geef veel cadeautjes

  Door: Marchien den Hertog en Bas Kromhout

  Tegenwoordig trouwen we laat en uit liefde, krijgen we weinig kinderen en vinden we ons daarmee maar wat modern. Maar tot 1800 deden de Nederlanders het niet anders. Over flirten in de herberg, verleiding met pannenkoeken, uitgestelde huwelijken en straffen op overspel.

  ‘Het woord gezin mag weer, het duffe is ervan af’, zegt de directeur van het Centraal Bureau voor de Statistiek, Jan Latten, in een interview met de Volkskrant. Het bureau heeft nieuwe cijfers gepubliceerd over relaties in Nederland. Daaruit blijkt dat het gezin met twee kinderen onverminderd populair is, maar ook dat het aantal echtscheidingen spectaculair is toegenomen. Latten: ‘Het lijkt erop dat de partner de kwaliteit van het eigen autonome bestaan moet verbeteren, niet beperken. In dat laatste geval vliegt hij of zij eruit’. Ook wordt de beslissing om kinderen te krijgen steeds langer uitgesteld. ‘Kinderen krijgen is een keuze geworden die moet concurreren met andere doelen’. De moderne mens is berekenend én gericht op de directe vervulling van zijn behoeftes.

  Maar wat is daar nu eigenlijk zo nieuw aan? Liefde en huwelijk zijn al eeuwenlang het resultaat van zorgvuldige afweging van belangen. In heel Europa is het tot in de negentiende eeuw de gewoonte om het huwelijk uit te stellen. Het toekomstige paar moet zich eerst economisch kunnen redden, en bij gebrek aan voorbehoedsmiddelen is laat trouwen de beste manier om het aantal kinderen te beperken. Toch trouwde men, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, in de meeste gevallen uit liefde, met de zelf gekozen partner.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen