Home Dossiers Militaire geschiedenis Gevangenen vechten mee

Gevangenen vechten mee

  • Gepubliceerd op: 21 september 2022
  • Laatste update 19 jun 2023
  • Auteur:
    Teun Willemse
  • 1 minuut leestijd
Gevangenen vechten mee
Cover van
Dossier Militaire geschiedenis Bekijk dossier

De Wagnergroep rekruteert Russische gevangenen om te vechten aan het front. Eerder wilde de Oekraïense regeringsleider Volodymyr Zelensky ook al gevangenen met militaire ervaring vrijlaten om tegen de Russen te vechten. Ze mogen hun ‘schuld aan de samenleving’ afbetalen op het slagveld. In de Oudheid kozen heersers er soms al voor om gevangenen of slaven vrijheid te beloven in ruil voor deelname aan een oorlog.

Volgens de Griekse schrijver Pausanias zouden de Atheners in 490 v.Chr. slaven hebben bevrijd om mee te vechten in de Slag bij Marathon. Ruim een eeuw later zou de Atheense politicus Hyperides na een nederlaag hebben voorgesteld om slaven, schuldenaars en rechtelozen te mobiliseren.

Ook een keizer in het oude China deed een beroep op gevangenen. Tijdens de Oorlog van de Hemelse Paarden (104-101 v.Chr.) beloofde keizer Wu amnestie en beloningen aan criminelen die zich op het slagveld bewezen. Volgens het Boek van de Han wist hij daarmee een leger van 60.000 schurken op te tuigen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 5 - 2022