• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2022

  Gevangenen vechten mee

  Door: Teun Willemse

  Vladimir Poetin rekruteert gevangenen voor het front. Eerder wilde de Oekraïense regeringsleider Volodymyr Zelensky ook al gevangenen met militaire ervaring vrijlaten om tegen de Russen te vechten. Ze mogen hun ‘schuld aan de samenleving’ afbetalen op het slagveld. In de Oudheid kozen heersers er soms al voor om gevangenen of slaven vrijheid te beloven in ruil voor deelname aan een oorlog.

  Volgens de Griekse schrijver Pausanias zouden de Atheners in 490 v.Chr. slaven hebben bevrijd om mee te vechten in de Slag bij Marathon. Ruim een eeuw later zou de Atheense politicus Hyperides na een nederlaag hebben voorgesteld om slaven, schuldenaars en rechtelozen te mobiliseren.

  Ook een keizer in het oude China deed een beroep op gevangenen. Tijdens de Oorlog van de Hemelse Paarden (104-101 v.Chr.) beloofde keizer Wu amnestie en beloningen aan criminelen die zich op het slagveld bewezen. Volgens het Boek van de Han wist hij daarmee een leger van 60.000 schurken op te tuigen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen