Lees artikelen uit ons archief over militaire geschiedenis, met verhalen over vuile oorlog in de Oudheid, de Slag bij Poitiers en bombardementen op burgers.
Militaire geschiedenis
- 22 artikelen



Amerika en Australië samen tegen het ‘gele gevaar’
Amerika gaat nucleaire onderzeeërs leveren aan Australië. Het is niet de eerste keer dat Canberra bij de VS aanklopt voor hulp tegen een Aziatische dreiging.


Japan vernedert de Russische beer
Het was een makkie om Japan te verslaan, zo verzekerden de Russische generaals tsaar Nicolaas II. Maar in 1905 bleek het tegendeel.


‘De MIVD speelt mee in de Champions League van de inlichtingendiensten’
De archieven van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) waren jarenlang gesloten voor historici, tot Bob de Graaff in 2019 het archief mocht verkennen. In zijn boek Ongekend en Onderscheidend beschrijft hij de geschiedenis van de dienst.


Smyrna veranderde in een inferno
De Anatolische havenstad Smyrna – of Izmir – was in september 1922 strijdtoneel in de Grieks-Turkse Oorlog.


Microben als wapen
Dood en verderf kun je ook zonder kanonnen zaaien, bedacht de Japanse legerarts en generaal Shiro Ishii. Daarom ontwikkelde hij biologische wapens.


Getuige van de strijd
In het conflict tussen Oekraïne en Rusland speelt beeldvorming via de media een belangrijke rol. Beide partijen proberen de indruk te wekken dat ze succesvol zijn in de strijd.


Gevangenen vechten mee
Vladimir Poetin rekruteert gevangenen voor het front. Eerder wilde de Oekraïense regeringsleider Volodymyr Zelensky ook al gevangenen met militaire ervaring vrijlaten om tegen de Russen te vechten. Ze mogen hun ‘schuld aan de samenleving’ afbetalen op het slagveld. In de Oudheid kozen heersers er soms al voor om gevangenen of slaven vrijheid te beloven in...


Jan Sobieski – De Leeuw van Polen
Christelijk Europa vreesde dat de Ottomanen via de Balkan zouden oprukken. De opluchting was dan ook groot toen de Poolse koning Jan III Sobieski hen in 1683 bij Wenen versloeg. Even was hij een internationale held. ‘Veni, vidi, Deus vicit.’ Ik kwam, ik zag, en God overwon. Met deze parafrase van Julius Caesar begon de...


Amerikanen verkopen hun militaire acties net als de Romeinen
Op momenten dat de president van de Verenigde Staten een militaire interventie aankondigt, geeft hij altijd een rechtvaardiging. Oorlog voeren doe je niet zomaar, zelfs al ben je de allersterkste. De Amerikanen lijken hierin op de Romeinen, die met het zwaard hun wereldrijk uitbreidden. Ook zij presenteerden zichzelf graag als de good guys.


Militairen verkrachten in roes van almacht
Massaal ontvluchten vrouwen Oekraïne. Uit angst voor de bombardementen, maar ook om niet in handen van de Russen te vallen. De berichten over verkrachtingen nemen toe. In Boetsja, waar ruim 400 mensen werden gedood, vertoonden vrouwenlichamen sporen van seksueel geweld. Wat voor soldaten maken zich hier schuldig aan? Socioloog Abram de Swaan bestudeerde genocidale regimes...


Democratiseren onder dwang
Twintig jaar geleden vielen de Amerikanen Irak binnen. Waarom lijken de Amerikanen haast verslaafd aan democratiseringsoperaties? En hebben ze daar ooit succes mee geboekt?


De comeback van MacArthur
Aanvankelijk faalde de Amerikaanse generaal Douglas MacArthur in de oorlog tegen Japan. Pas toen hij het strijdtoneel naar de Filippijnen verlegde, ging het beter. Al duurde het gevecht tegen Japan daardoor langer en vielen er meer slachtoffers. Maar de overwinning droeg uiteindelijk bij aan zijn heldenreputatie.