• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2022

  Geen courtage voor prins Bernhard

  Door: Philip Dröge

  Daar zat ik dan, een jaar of twintig geleden, in een ruimte die rook naar een oude gymzaal. Twee archivarissen dartelden om mij heen, dankbaar dat iemand de verre tocht had ondernomen. ‘Veel mensen krijgen we niet op bezoek,’ zei de ene. Zijn stem echode tegen de modderkleurig geverfde muren.

  Vier dagen bracht ik door in de Eisenhower Presidential Library in het plaatsje Abiline in Kansas, het Scheemda van de Verenigde Staten. Een even goed georganiseerde als zonderlinge instelling; alles draait er om het bescheiden houten geboortehuis van de voormalige president. Dat ligt moederziel alleen in een uitgestrekt maar bloedarmoedig park. In de wijde omtrek is alles afgebroken uit eerbied voor de plek waar het allemaal begon voor Ike.

  Maar denkt niet dat de enscenering sereniteit uitstraalt. Want achter het stulpje is een kolossaal blok beton neergezet, alsof een uitvaartcentrum en de Aalsmeerse bloemenveiling in een dronken bui nageslacht hebben verwekt. Het eigenlijke archief is tot de nok gevuld met alle documenten van de vierendertigste president van de Verenigde Staten. Elke snipper informatie is bewaard, zelfs de aantekenvelletjes van zijn assistenten. Op meerdere van die kattebelletjes ging het over prins Bernhard, de reden dat ik in Abiline was.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen