Home Film: Ganz: How I lost my Beetle

Film: Ganz: How I lost my Beetle

  • Gepubliceerd op: 16 april 2019
  • Laatste update 09 jan 2024
  • Auteur:
    Jos van der Burg
  • 2 minuten leestijd
Film: Ganz: How I lost my Beetle

De Volkswagen kever was toch een idee van Adolf Hitler, waarna Ferdinand Porsche de succesvolle ‘volksauto’ ontwierp?

Zo hadden we het altijd begrepen, maar de documentaire Ganz: How I Lost My Beetle vertelt een ander verhaal. Niet Porsche, maar de Joodse ingenieur Josef Ganz bedacht het concept van Duitslands populairste auto: het ruggengraatchassis, de motor achterin en de kevervormige carrosserie. De autofanaat voerde het concept in 1931 uit en noemde het resultaat Maikäfer (meikever). Twee jaar later maakte Ganz met een verbeterde versie veel indruk op een autoshow in Berlijn, die werd geopend door de net tot rijkskanselier benoemde Hitler. Ganz schreef geschiedenis met zijn revolutionaire auto. Dat toch maar weinig mensen dit weten, komt doordat de nazi’s hem eruit schreven. Het was voor Hitler en consorten onverdraaglijk dat de bedenker van de kever Joods was. Een nazitijdschrift noemde Ganz ‘Joods ongedierte’.

Na zijn succes op de autoshow werd hij na een valse aanklacht door de Gestapo gearresteerd. De Duitse pers mocht niet meer over hem schrijven. Na zijn vrijlating vluchtte Ganz naar Zwitserland. Toen de oorlog was afgelopen, vestigde hij zich in Australië, waar hij in 1967 op 69-jarige leeftijd volstrekt vergeten overleed. Dat Ganz een halve eeuw later alsnog recht wordt gedaan, is te danken aan het boek Het geheim van Hitlers Volkswagen van techniekjournalist Paul Schilperoord. Ganz: How I Lost My Beetle baseert zich op dit boek. In de film van Suzanne Raes voert Schilperoord met een achterneef van Ganz de kijker door de tragische geschiedenis van het autogenie. Ganz overleefde de oorlog, maar zijn briljante carrière was voorgoed vernietigd.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 5 - 2019

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer