• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2022

  Experiment met zwarte mensen

  Door: Frans Verhagen

  Wat gebeurt er als je syfilis niet behandelt? Voor het antwoord op deze vraag gebruikten Amerikaanse onderzoekers decennialang straatarme zwarte mannen als proefkonijnen. Dit zogeheten Tuskegee Experiment droeg bij aan het diepe wantrouwen dat de zwarte gemeenschap nog steeds koestert jegens de Amerikaanse overheid.

  Op 25 juli 1972 publiceerde de Washington Star een schokkend artikel van de hand van Jean Heller. Deze journaliste schreef over een al veertig jaar lopend onderzoek door de United States Public Health Service (PHS) naar de effecten van syfilis op zwarte mannen in en rond het stadje Tuskegee in Alabama. Het ging om 399 mannen met syfilis, allemaal in de latere fase van de ziekte, en een controlegroep van 201 mannen die de ziekte niet hadden.

  Naarmate er meer bekend werd over de studie nam de verontwaardiging toe. De deelnemers hadden geen medische behandeling gekregen. Sterker nog: hun was niet verteld dat ze aan syfilis leden. Het onderzoek was bedoeld om te zien wat er gebeurde in de latere stadia van syfilis, en was vooral opgezet om de lichamen van degenen die eraan overleden te kunnen onderzoeken. De mannen kregen enkel te horen dat ze ‘getest’ werden. Bad blood was de verklaring voor alles wat ze mankeerden.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen